Babka jogurtowo jagodowa

Pyszna, piękna i bardzo prosta do upieczenia. Nazywana przez Dzieci „babką sapera” 🙂

Czas przygotowywania: do 30 minut
Czas pieczenia: około 40 minut
Ilość: mała forma na babkę lub keksówkę

Składniki na ciasto:
• 1 pełna szklanka mąki pszennej tortowej
• jedna, płaska łyżeczka proszku do pieczenia
• jedna, płaska łyżeczka sody oczyszczonej
• 3 małe jajka
• 2 czubate łyżki cukru pudru
• 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
• 1/3 szklanki oleju roślinnego
• 3 łyżki jagód (świeże lub mrożone)

Składniki na polewę:
100 g śmietanki 30%
pół tabliczki czekolady gorzkiej –  50 g
pół tabliczki czekolady białej –  50 g
1/3 szklanki dowolnej czekoladowej lub cukrowej posypki


Ciasto:
Jajka i jogurt wyjmij z lodówki na godzinę przed robieniem babki.

Mąkę wymieszaj z proszkiem i sodą w jednej misce. W drugiej misce ucieraj, najlepiej przy użyciu miksera, jajka z cukrem. Ma powstać jasna, puszysta masa. Po kilku minutach dodawaj jogurt – łyżka po łyżce, ciągle ubijając masę. Na koniec, cienką strużką wlej olej.

Do mokrej masy wsyp mieszankę z mąką i dalej miksuj do połączenia składników. Część ciasta przelej do miski po mące. Dodaj do niej jagody (jeśli rozmrożone, to bez soku – same owoce). Ciasto wymieszaj łyżką. Do drugiej części ciasta nic nie dodawaj.

Formę wysmaruj lekko olejem i oprósz od środka mąką. Wlewaj po trochę ciasta jasnego i ciemnego. Na koniec wyrównaj powierzchnię łyżką.

Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do suchego patyczka. Nie wyjmuj babki od razu, tylko lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 15 minutach możesz wyjąć ciasto. Z formy zaś wyjmij je po lekkim wystudzeniu.

Polewa do ciasta:
Polewę najlepiej przygotować w czasie pieczenia ciasta. W rondelku umieść śmietankę. Podgrzej ją prawie do wrzenia. Zdejmij z palnika i dodaj czekolady. Mieszaj do całkowitego ich rozpuszczenia. Polewę po wystudzeniu umieść w lodówce. Kontroluj konsystencję. Gdy będzie już taka jak gęsty kisiel, możesz użyć jej do wysmarowania ciasta. Zostawiona w lodówce na dłużej całkowicie zastygnie i będzie twarda.

Ciasto smaruj polewą np. przy użyciu pędzelka. Babka powinna być całkowicie wystudzona. Na koniec (póki polewa jest jeszcze klejąca) posyp ciasto posypką.

2l

3l

4l

Babkę najlepiej, po ozdobieniu kremem i posypką, umieścić w lodówce i wyjąć po 30 minutach, jak już krem zastygnie.
Smacznego.

6 myśli na temat “Babka jogurtowo jagodowa”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *