Babeczki z batatów bez jajek i mleka

Mam dla Was babeczki z batatów w wiosennych kształtach o smaku brownie. To jeszcze nie wszystko 🙂

Babeczki w składzie nie zawierają mleka i jajek. Będziecie zaskoczeni niesamowitym smakiem i fakturą ciasta.
Wypróbujcie koniecznie.

Czas przygotowywania: 40 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Ilość porcji: 8-10 babeczek

Składniki:
• 1 duży batat – około 500 g przed obraniem
• 100 g gorzkiej czekolady – 1 tabliczka
• 100 g margaryny
• 200 g mąki
• 50 g cukru lub miodu
• 2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 2 łyżki octu

Batata obierz i pokrój na małe kawałki. Zalej wodą i gotuj około 15-20 minut do miękkości.

Odlej wodę i dodaj do garnka pokruszoną czekoladę oraz margarynę i cukier lub miód. W ciepłych batatach w kilka minut rozpuszczą się same. Możesz czasem zamieszać w garnku.

Po kilku minutach zblenduj ziemniaki na gładką masę. Przesiej do garnka mąkę i wymieszaj całość.

W szklanym naczynku umieść sodę oraz dodaj ocet. Zamieszaj szybko – będzie się pienić – i dodaj do garnka z pulpą. Zamieszaj całość i porcjami przekładaj ciasto do wysmarowanych resztami margaryny foremek.

Foremki wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz do 30 minut, do suchego patyczka. Mniejsze babeczki mogą upiec się szybciej.

1l

2l

Co Wy na to? 🙂
Smacznego!

29 myśli na temat “Babeczki z batatów bez jajek i mleka”

    1. Dziękuję Saro 🙂 Czekoladę możesz zastąpić mączką chleba świętojańskiego – karobem. Wówczas daj jej dwie łyżki. Inną propozycją będzie 1-2 łyżek powideł np. wiśniowych.

    1. O tak Magdaleno.. i cały zapach u mnie wędruje na piętro.. Nie wiem jak Dzieci zasną w takich czekoladowych oparach 🙂 Będą miały słodkie sny..

  1. Są pyszne, mięciutkie, idealne! Robi się je błyskawicznie. W takim samym tempie znikają. Zamiast czekolady dałam 2 łyżki kakao, a zamiast cukru ksylitol 30gram. Następnym razem, czyli jutro ;-), dodam jeszcze powidła. Pozdrawiam, Ela

    1. Bardzo mi miło czytać tak pozytywny komentarz 🙂 Wiesz Elu, że też myślałam o powidłach do kolejnej tury tych babeczek 🙂

  2. Och, ciekawy przepis i do tego dla mojego alergika 😁 Zawsze mnie bataty ciekawiły, ale jeszcze nie miałam okazji wykorzystać ich w kuchni. Takie babeczki, to byłby dobry początek 😁
    Czy ocet może być balsamiczny? I czy mogę zamienić margarynę na masło klarowane?

    1. Co do octu balsamicznego, to nie jestem pewna czy się nada. Jeśli chodzi o masło klarowane, to jak najbardziej tak 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *