Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Tradycyjna kapusta z grzybami

Tradycyjna kapusta z grzybami

Bardzo stary, tradycyjny przepis na kapustę z grzybami leśnymi. Polecam na Wigilijny stół.. i nie tylko :-)

Czas przygotowania: 6 godzin
Czas duszenie: 1 godzina
Liczba porcji: 12

Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki

  • 1 kg kiszonej kapusty (już po odciśnięciu wody)
  • 50 g suszonych grzybów (u mnie borowiki)
  • 2 szklanki wody
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • pieprz, cukier i ewentualnie sól

Suszone grzyby zalej szklaną wody i odstaw w chłodne miejsce na min. 6 h. Ja swoje moczyłam całą noc.

Po moczeniu grzyby razem z wodą gotuj 15 minut w małym rondelku, na małej mocy palnika. Odstaw.

Kapustę kiszoną przepłucz 1-2 razy (u mnie raz) i bardzo dobrze odciśnij. Poszatkuj i umieść w garnku. Wlej szklankę wody, ustaw średnią moc palnika i przykryj przykrywką.

W tym czasie obierz i poszatkuj drobno cebulę. Podsmażaj ją na patelni około 10 minut i dodaj do kapusty razem z olejem.

Od grzybów odcedź wodę i wlej ją do kapusty. Całość zamieszaj i gotuj dalej. Poszatkuj grzyby i dodaj do kapusty po około 30 minutach gotowania. Co jakiś czas mieszaj. Kapustę gotuj łącznie około 50-60 minut.

Na koniec dopraw wedle uznania. Ja dodałam płaską łyżkę cukru oraz płaską łyżeczkę pieprzu.

Tradycyjna kapusta z grzybami, 1
Tradycyjna kapusta z grzybami, 2

Gorącą kapustę możesz zamknąć w słoiki i po wystudzeniu trzymać w lodówce do 5 dni. Kapustę możesz również zamrozić.
Najlepsza następnego dnia po podsmażeniu :-)

Smacznego!

Średnia 4.9 / 5 (165 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania