Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Placki z batatów

Placki z batatów

Słodkie i kuszące.. placki z batatów w wersji bez tłuszczu pieczone w piekarniku.

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Liczba porcji: 15 dużych placków

Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 1 kg batatów - dwa duże ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżka oleju
  • przyprawy: po płaskiej łyżeczce pieprzu oraz soli, łyżka słodkiej papryki

Placki ziemniaczane z batatów

Cebulę i ziemniaki obierz i zmiel w maszynce lub zetrzyj na drobnych oczkach. Umieść w misce razem z jajkami, mąkami, olejem i przyprawami i dobrze wymieszaj.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia. Łyżką nakładaj na papier jednakowe porcje. Pozwól, by masa sama się rozeszła. Po każdym nałożonym placku zamieszaj dobrze masę w misce.

Blaszkę umieść na środkowej półce na około 40 minut, do zarumienienia brzegów placków.

Placki z batatów, 1
Placki z batatów, 2

Placki zdejmuj z papieru przy pomocy łopatki kuchennej. Ziemniaki są słodkie i przypieczony cukier może mocniej przywrzeć do papieru.

Polecam też zobacz mój sprawdzony przepis na placki ziemniaczane! Na obiad doskonały będzie za to placek po węgiersku. A jeśli lubisz dania z piekarnika, to zobacz też jak zrobić idealnie chrupiące frytki z batatów

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (453 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania