Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Faworki z piwem

Faworki z piwem

Najlepszy przepis na faworki z piwem. Te pyszne chruściki na piwie szykuje się bardzo szybko. Faworki z piwem składają się tylko z 4 składników. Najczęściej sięgamy po nie w karnawale.

Ten przepis na faworki nie zawiera spirytusu. Jest to również przepis na faworki bez śmietany. Jeśli lubisz smażyć i piec takie słodkości, to polecam Ci również mój najlepszy przepis na pączki serowe

Czas przygotowania: 40 minut
Czas smażenia: 40 minut
Liczba porcji: około 50 sztuk

Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 4 żółta średnich jajek
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • trochę mniej niż pół szklanki jasnego piwa

Dodatkowo do faworków: 3 łyżki mąki na stolnicę, minimum szklanka oleju roślinnego do smażenia, cukier puder do oprószenia faworków

Przepis na faworki z piwem

Pomocne przy robieniu faworków: mikser, wąska i wysoka miska/kubek, średnia miska i łyżka, drewniana stolnica, wałek i nożyk, średni garnek do smażenia faworków, cedzak do łowienia słodkości, ręcznik papierowy 

Faworki z piwem, 1

Oddziel żółtka od białek. Białka odłóż np. do wykonania bezy, zaś żółtka umieść z dwiema łyżkami cukru w wąskim, wysokim naczyniu. Ucieraj kilka minut przy użyciu miksera na gładki, jasny i gęsty krem. Ucieraj tak długo, aż cały cukier się rozpuści.

Masę żółtkową przełóż do większej i szerszej miski. Dodaj mąkę oraz piwo i wymieszaj buzujące od piwa ciasto. Stolnicę oprósz mąką. Wyłóż lepkie ciasto. Ciasto oprósz mąką również od góry. Dłońmi uklep kulę z ciasta. Ugnieć i rozwałkuj.

Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Po rozwałkowaniu ma się kurczyć. Na tym etapie należy wtłoczyć do ciasta jak najwięcej powietrza. Wałkuj je i i ponownie składaj. Możesz ciasto tłuc wałkiem i rwać na kawałki. Im dłużej je napowietrzasz, tym lepiej. Urosną i będą puchate.

Ostatecznie rozwałkuj ciasto na cienki placek - nie grubszy niż 1,5 mm. (Pamiętaj, by lekko podsypywać stolnicę mąką). Nożem wykrój kwadrat a następnie tnij prostokąty o wymiarach 3/10 cm lub większe. Po środku każdego prostokąta wykonaj nacięcie. Złap za jedną stronę i wywiń przez środek. W ten sposób przygotuj pierwszą turę faworków.

Do średniego garnka wlej olej i ustaw palnik na średnią moc. Gdy olej będzie już wystarczająco gorący kładź faworki po kilka na raz. Nie powinny się stykać. Faworki mają wypłynąć na powierzchnię. Gdy już zarumienią się z jednej strony lekko przewróć je na drugą. Zdejmij cedzakiem na rozłożony ręcznik papierowy. Smaż faworki porcjami, aż do zużycia całego ciasta.

Przełóż na miseczkę i oprósz cukrem pudrem. Faworki są gotowe.

Faworki z piwem, 2
Faworki z piwem, 3
Faworki z piwem, 4

- Do faworów najlepsze będzie piwo jasne niepasteryzowane.
- Do smażenia użyj delikatnego oleju roślinnego np. ryżowego, z pestek winogron..
- Aby sprawdzić, czy olej wystarczająco się nagrzał wrzuć do garnka kawałeczek ciasta. Jeśli szybko wypłynie i skwierczy - możesz smażyć faworki.
- Aby faworki usmażyły się na rumiano ustaw małą lub średnią moc palnika. Nie nagrzewaj zbyt mocno oleju.
- Smażąc po kilka faworków wałków i wycinaj kolejne partie. Staraj się jak najmniej podsypywać mąką ciasto.

Te faworki nie wchłaniają tak dużo tłuszczu, jak ciastka z cukierni. Są kruche, po wystudzeniu chrupiące. W smaku przypominają ciasto ptysiowe. Oprószone cukrem pudrem smakują cudownie.

Z ciekawych przepisów na Tłusty Czwartek i nie tylko polecam Ci hiszpańskie pączki churros oraz przepis na proste pączusie twarogowe, które wykonasz błyskawicznie bo nie potrzebują formowania w kulki.

Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (724 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Faworki z piwem

Piwo dodane do ciasta bardzo fajnie nadaje mu puszystości i faktury. Bardzo często piwo dodaje się też do ciasta naleśnikowego jako zamiennik wody gazowanej. Mój prosty przepis na pyszne faworki - chruściki karnawałowe robi się błyskawicznie. Faworki na piwie są kruche i delikatne. To bardzo szybki przepis na chrust na piwie

Faworki na piwie

Moje faworki bez spirytusu robi się również bez śmietany. Są to faworki na bazie jajek. Smakują więc podobnie do ciasta ptysiowego. Takie chruściki gorąco polecam dzieciom. Ponieważ nie piją dużo oleju, nie ma potrzeby dodawania do nich spirytusu, czy octu. Nie są też bardzo kaloryczne. Gorąco polecam Ci również inne moje przepisy na desery. A co powiesz na faworki z ciasta francuskiego? Szybszego deseru z piekarnika nie znajdziesz.